Mød Festival-Finn: Din guide til at mindske klimaaftrykket

17. maj 2023

Du må gerne opføre dig som en klovn, når du er på festival. Men der går en grænse ved dit grønne aftryk, som ny animationsvideo viser.

Overalt på Jelling Musikfestival bliver affaldet sorteret i 21 fraktioner, og stort set alt affald fra selve festivalpladsen bliver genanvendt.

Men på Jelling Musikfestivals camp skal sorteringsgraden op. Hovedparten af festivalens usorterede affald stammer fra campen – og det skal der laves om på.

Rigtig meget kan løses ved, at vi i fællesskab går lidt mere snusfornuftigt og holdbart på festival, så alt for meget grej ikke bliver efterladt. Derfor gentager Jelling Musikfestival de samme tre simple råd til alle, der snart skal på festival:

  1. Pak så let som muligt OG køb campingudstyr i en ordentlig kvalitet
  2. Aftal rutiner og ryd løbende op i din camp
  3. Tag alt dit grej med hjem eller pak det sammen og donér det

”Vi har mange års erfaring med, hvad der virker for at holde en camp ren. Vi har også masser af erfaring med, hvor kæden hopper af. Derfor er det ikke bare tre råd, vi lige har fundet på. Det er de 3 allervigtigste parametre, hvor festivalgæsten kan gøre en indsats for klimaet, festivaloplevelsen – og sit eget festivalbudget”, siger Peter Caspersen, der har ansvaret for festivalens bæredygtighed.

Seneste skud på stammen er en ny video, der visualiserer både udfordringerne og løsningerne.

”Lige nu har vi den mest fællesskabsorienterede ungdomsgeneration nogensinde. Vi tror på, de er langt bedre rustet til at ændre adfærd, end vores egne generationer har vist sig at være. Derfor fortsætter vi benhårdt med at formidle vores 3 simple budskaber til dem,” siger Peter Caspersen.

Løsningen har flere tråde

En festival er og skal altid være en samfundslomme, der bryder med hverdagstrummerum og normerne. Missionen er at ramme en balance, hvor festen får frie rammer, samtidig med at den i lavere grad belaster miljøet. Det kræver blandt andet en adfærdsændring hos campgæsterne, optimale muligheder for at sortere affald og gode samarbejder.

Firehøje IF og Brandbjerg Højskole har i årevis lagt en utrættelig indsats for at samle og sortere affald fra campen under Jelling Musikfestival. Festivalens bæredygtighedshold allierer sig med adskillige aftagere til alle de fraktioner, affaldet bliver sorteret i. Noget bliver f.eks. pakket sammen efter festivalen og sendt til Ukraine.

Selvom vi kollektivt nedbringer affaldsmængderne, vil der altid være noget til overs, når musikken stopper. Også her arbejder Jelling Musikfestival med løsninger. I år har et tæt samarbejde med festivalgenbrugsplatformen ReUnite foreløbigt båret frugt: ReUnites camp med genbrugstelte, luftmadrasser og stole er fuldkommen udsolgt.

Det lokale firma har desuden i år oprettet en shop – både online og på selve campen – hvor gæster før og under festivalen kan købe genbrugsgrej, så de hverken behøver købe nyt eller slæbe grej med hjemmefra – til stor fordel for både pengepung og festivalkomfort.

Animationsvideoen er lavet i samarbejde med Jesper Dahl Creative, City Vejle og Ungehuset Værket.

 

JMF24 STARTER OM

FESTEN ER ALLEREDE IGANG – VÆR MED!

|

Find os her

Jelling Musikfestival

 

 Kontor/post
Byens Hus, Møllegade 10, 1.sal 
DK-7300 Jelling

 Festivalplads
Mølvangvej 66B 
DK-7300  Jelling