Brandbjerg Højskole forvandler skrald til guld

2. juni 2019

Efter sidste tone er braget ud af højttalerne på årets Jelling Musikfestival tager holdet, der skal rydde alting op over og forvandler på kort tid campen til en grøn plads igen – og giver festivalefterladenskaber nyt liv.

Oprydning har altid været en vigtig del af arbejdet efter festivalen for Jelling Musikfestival, men genanvendelse har fået øget fokus de sidste fem år, hvor Brandbjerg Højskole har taget del i indsatsen.

”Vi kom her på Jelling Musikfestival og så det velsmurte apparat, der har kørt i årevis, for at rydde op. Men vi kunne også konstatere at brugbare ting røg ud i forbifarten,” siger Jesper Winther fra Brandbjerg Højskole. 

”Vi spurgte så, om vi ikke kunne få lov til at samle nogle af tingene. Siden har det så været en glidende proces, hvor vi startede med at være ti, der gik foran de store oprydningsmaskiner og samlede, hvor vi nu er over 50 mennesker, der samler brugbare ting.”

En positiv udvikling

Siden Brandbjerg Højskole kom til for fem år siden, er der sket en positiv udvikling blandt camp-gæsterne.

Der er ifølge Jesper Winther mindre ødelæggelse, som han kalder det, at spore, og selvom det kun langsomt går fremad, kommer der mindre affald.

”Vi så jo allerhelst, at folk tog deres ting med hjem. Det kan jo bruges igen. Det er også det, vi opfordrer til. Hvis du ikke vil tage tingene med hjem, så står der faktisk en container, du kan lægge tingene i,” siger han.

Flere og flere aftagere

Da uddelingen af brugbare ting startede tilbage i 2014 var der kun en enkelt aftager af tingene. De kom med en enkelt kassevogn, men der var stadig ting nok til at fylde to hele lastbiler. Siden da er antallet af aftagere steget støt, og i år er der næsten aftagere til alt.

Dog er det svært at komme af med visse ting. 

”Jeg mangler især aftagere, der siger: ”Jamen, vi behøver ikke komplette ting.” Jeg mangler mennesker eller foreninger, der kan være kreative og upcycle materialerne.” siger Jesper Winther.

Det kræver samarbejde

For at få det hele til at køre for både samlere, maskiner og aftagere kræver det en god portion samarbejde, for trafikken omkring oprydningsarbejdet kan godt blive rigtig tung, og det skal man have in mente.

”Det, der er kravet for at modtage tingene, er, at man har en god portion samarbejdsvilje. Man skal være klar på at bruge en hel søndag – en sjov søndag, hvor man også ser hele det her oprydningsmaskineri, som faktisk er ret fedt,” siger Jesper Winther.

Det, er der heldigvis flere, der er villige til. Blandt aftagere kan nævnes Dienesminde, som donerer soveposer til udsatte i for eksempel Hviderusland og Ukraine, Skatkammeret i Kolding og Parasollen for hjemløse i Vejle.

”Tingene springer ud af samarbejde i hele denne her proces med at indsamle og fordele. Ligesom hele Jelling Musikfestival og det er jo fedt,” siger Jesper Winther.

FESTEN ER ALLEREDE IGANG – VÆR MED!

|

Find os her

Jelling Musikfestival

 

 Kontor/post
Byens Hus, Møllegade 10, 1.sal 
DK-7300 Jelling

 Festivalplads
Mølvangvej 66B 
DK-7300  Jelling